شرح خبر

ویراستار مجله ی Remote Sensing به دنبال انتشار مقاله‌ای در مورد تغییر شرایط اقلیمی استعفا داده است. مقاله ای که بنا به اقرار وی "نمی بایست چاپ می شد."

ولفگانگ واگنر (Wolfgang Wagner) از دانشگاه صنعتی وین (Vienna University of Technology) واقع در اتریش به دنبال پذیرفتن مسئولیت چاپ این مقاله مناقشه بر انگیز استعفای خود را در تاریخ دوم سپتامبر به صورت رسمی اعلام کرد.

این مقاله در تاریخ  25 جولای در مجله Remote Sensing، مجله ای با دسترسی آزاد  که توسط انیستیتوی انتشارات دیجیتالی میان رشته‌ای (Multidisciplinary Digital Publishing Institute) به چاپ می رسد، منتشر شد.

 این مقاله که با عنوان " تشخیص نادرست اثر دمای سطحی بر متغیرهای موجود در توازن انرژی تابشی زمین" توسط روی اسپنسر ( Roy Spencer) و همکارش ویلیام برَسول (William Braswell) پژوهشگران  دانشگاه آلاباما در هانتسویل (UAH) نوشته شده است[1]. این مقاله بر اساس تحقیق بر روی داده های ماهواره ای ناسا از ابرها و انرژی تابشی زمین نوشته شده بود. این دانشمندان ادعا کرده بودند که رابطه بین ابرها و شرایط اقلیمی به نتایجی منجر می شوند که با مدل های تغییر اقلیم پذیرفته شده هم خوانی ندارند.

 ولفگانگ واگنر

اسپنسر می گوید: "ما می خواستیم در مورد تاثیر ابرها بر شرایط اقلیمی اطمینان پیدا کنیم. و متوجه تفاوت عمده ای  بین مشاهدات ماهواره ای از رفتار اقلیمی و مدل های اقلیمی موجود شدیم. در حقیقت ما متوجه چیزی شدیم که قبلا نیز افراد متوجه آن بودند ولی این موضوع نادیده گرفته می شد."

کسانی که با این نظریه که انسان در تغییر شرایط اقلیمی نقش دارند مخالفند، به تمجید این مقاله پراداخته اند به طوری که مجله تجاری آمریکا به نام Forbes ادعا کرده است که "داده های جدید ناسا شکاف بزرگی در مکتب هشدار برای گرمایش جهانی به وجود آورده است."

به هر حال دانشمندان اقلیم شناس به سرعت بر روش کار این مقاله تمرکز کردند و همانطور که کوین ترنبرث ( Kevin Trenberth) رئیس بخش تحلیل شرایط اقلیمی در مرکز بین المللی تحقیقات اتمسفر در آمریکا (  the US's National Center for Atmospheric Research)می گوید:      "این مقاله بحثی بر حدود دقت و خطا نمی کند" او همچنین اضافه میکند که "مشاهدات گرفته شده از فضا فقط برای مدت ده سال بوده است و نکته دیگر این است که اسپنسر و برَسول تنها 6 مدل تغییرات اقلیمی از 14 مدل را به کار برده اند."

به هر حال واگنر مسئولیت انتشار این مقاله را به عهده گرفت و از سمت سردبیری استعفا داد.

او در گفتگویی با وبسایت physicsworld.com گفت:

 "من متوجه چندین مشکل اساسی در مقاله اسپنسر و براسول شدم، از جمله این که همبستگی الزاما به معنی علیت نیست،  داده های ماهواره ای گرفته شده در ده سال آنقدر کافی نیستند که بتوان بر اساس آنها به چنین نتایج قاطعی در مورد جزییات تغییرات بلند مدت اقلیم دست پیدا کرد و این حقیقت که شواهد عددی ناچیزی برای تایید این ادعاهای بزرگ به کار برده شده بودند."

اسپنسر این استعفا را ناشی از فشار سیاسی از طرف هیئت دولتی تغیرات اقلیمی (IPCC ) می داند و اشاره می کند که: " IPCC تاسیس شده تا دلیل تراشی کند که انسان ها عامل تغییر شرایط اقلیمی هستند. انتشار یک مقاله به دلیل مواضع شک گرایانه بسیار دشوار است و عملا تمام دانشمندان اقلیم شناس که از لحاظ مالی حمایت می شوند از روند  IPCC  حمایت می کنند."

اما واگنر این اتهام را رد کرده " هیچ اعمال فشاری از طرف کسی بر من یا مجله نبوده است. "

تشکیک در مورد شرایط اقلیمی

هر سال یک یا دو مقاله شک بر انگیز در این مورد به چاپ می رسند و برخی رسانه ها این مقاله ها را به منتشر می کنند.

 

بنا به گفته کری امانوئل ( Kerry Emanuel) دانشمند اقلیم شناس که در انیستیتو صنعتی ماساچوست (MIT) این موضوع به جای اینکه فقط جزئیات مقاله اسپنسر و براسول را به چالش بکشد در مورد تغییرات شرایط اقلیمی به مناقشه می پردازد." اختلاف زیادی بین آنچه در مقاله گفته شده و موضوعاتی که مردم اعتقاد دارند مقاله در مورد آن حرف زده وجود دارد. به نظر می رسد مردم به جای اینکه در مورد محتوای مقاله بحث کنند به دنبال پاسخ دادن به شک و شبهات تغییرات اقلیمی هستند."

اندرو دسلر از دانشگاه A&M تگزاس با این نظر موافق است :"هر ماه تعداد زیادی مقاله منتشر می شوند که با نظریه عمده علم اقلیم شناسی در توافق است اما معمولا هر سال یک یا دو مقاله شک برانگیز در این مورد منتشر می شوند و و برخی رسانه های دلسوز این مقاله را با عنوان کشف حقیقت به چاپ می رسانند. به هرحال از نظر عموم مردم این مساله مناقشه بر انگیز به شمار می آید.

برگرفته از وب سایت:

http://physicsworld.com/cws/article/news/47149

مرجع:

[1] Roy W. Spencer, and William D. Braswell,
On the Misdiagnosis of Surface Temperature
Feedbacks from Variations in Earth’s Radiant Energy Balance, Remote Sens. 2011, 3(8), 1603-1613



نویسنده خبر: بهاره روزبهانی
کد خبر :‌ 384

آمار بازدید: ۲۹۸
همرسانی این خبر را با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید:
«استفاده از اخبار انجمن فیزیک ایران و انتشار آنها، به شرط
ارجاع دقیق و مناسب به خبرنامه‌ی انجمن بلا مانع است.»‌


صفحه انجمن فیزیک ایران را دنبال کنید




حامیان انجمن فیزیک ایران   (به حامیان انجمن بپیوندید)
  • پژوهشگاه دانش‌های بنیادی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشکده فیزیک دانشگاه تهران

کلیه حقوق مربوط به محتویات این سایت محفوظ و متعلق به انجمن فیریک ایران می‌باشد.
Server: Iran (45.82.138.40)

www.irandg.com