شرح خبر

برداشتی هنرمندانه از قرص برافزایشی سیاه‌چاله (NOIRLab/AURA/NSF/P. Marenfeld)


ابَرسیاه‌چاله فعال یکی از بزرگ‌ترین شگفتی‌های کیهانی است.

جسمی چگال و نامرئی، که ممکن است میلیاردها برابر جرم خورشید ما جرم داشته باشد،‌ با قرص چنبره‌ای عظیم و خروشانی از ماده احاطه شده و هنگام چرخش به درون مرکز سیاه‌چاله اخگرافشانی می‌کند. اما این سازه‌ها چه‌طور بزرگ می‌شوند؟

اولین بار آشکارسازی مشخص نور نزدیک به فروسرخ، زیروبم قرص برافزایشی پرجرم اطراف سیاه‌چاله‌ای با جرم صدها میلیون برابر جرم خورشید را در کهکشان موسوم به III Zw 002 حدود ۱.۱۷ میلیارد سال نوری دورتر از ما، نشان داد.

این آشکارسازی‌ها، که دنیمارا دیاس داس سانتوز اخترفیزیک‌دان موسسه ملی تحقیقات فضایی در برزیل آن را سرپرستی می‌کند،‌ نشان داده که قرص برافزایشی تا حدود ۵۲ روز نوری از سیاه‌چاله گسترده شده است. این اندازه‌گیری به درک بهتر چگونگی تغذیه سیاه‌چاله‌های عظیم کمک می‌کند.

بازسازی مواد اطراف سیاه‌چاله مشکل است. با وجود اندازه و درخشندگی پرپیچش مواد اطراف، فاصله میان ما و کهکشان آنها به این مفهوم است که هنوز برای تشخیص جزئیات بیشتر کوچک‌اند.

نور دریافت‌شده از کهکشان‌های اطراف آن، که نمی‌تواند تصویر مستقمی از مواد به‌دست دهد، به‌منظور دریافت نشانه‌های خاصی که نشان‌دهنده وجود قرص برافزایشی است، تجزیه‌وتحلیل می‌شود.

https://youtu.be/7fGhCcDQQtU

یکی از این نشانه‌ها به قله دوگانه در طیف تابشی معروف است. این قله درنتیجه چرخش رخ می‌دهد. گسیل نوری است که اتم برانگیخته با ازدست دادن انرژی تابش می‌کند؛ این انرژی، که به عنصر آن اتم بستگی دارد، به صورت نور دیده می‌شود.

حال قرص برافزایشی اطراف سیاه‌چاله را مانند صفحه گرامافون تصور کنید. بخشی از قرص به سمت شما و بخش دیگر آن در حال دور شدن از شما حرکت می‌کند. بخشی که به سمت ما حرکت می‌کند، نور را به‌گونه‌ای می‌فشرد که طول‌موج آن کوتاه می‌شود، درحالی‌که بخش دیگر نور را به بیرون می‌کشد (و طول‌موج آن زیاد می‌شود).

این مسئله به‌این مفهوم است که گسیل از یک عنصر خاص با دو طول‌موج دیده می‌شود و دو قله در طیف ایجاد می‌کند.

قله‌های دوگانه اطراف ابرسیاه‌چاله‌های پرجرم پیش از این نیز آشکارسازی شده بود، اما آشکارسازی‌های پیشین از نقطه‌ای نسبتا نزدیک به سیاه‌چاله، معروف به ناحیه خط باریک، انجام شده است. همین امر باعث شده اطلاعات چندانی درباره میزان وسعت کامل قرص به‌دست ندهد.


تصویر، نشان‌دهده قرص برافزایشی اطراف سیاه‌چاله و تابش دوقله‌ای آن است. (NOIRLab/NSF/AURA/P. Marenfeld)


دیاس داس سانتوز و همکارانش دو قله دوتایی پیدا کردند، که هر دو قله از ناحیه خط باریک نبودند و مربوط به جایی بسیار دورتر از سیاه‌چاله است که به ناحیه خط گسترده قرص برافزایشی معروف است.

این اولین آشکارسازی قله‌های دوگانه در ناحیه خط گسترده و اولین آشکارسازی قله‌های دوگانه با استفاده از ابزارهای فروسرخِ نزدیک است.

آلبرتو رودریگز-آردیلا، اخترفیزیک‌دانی از آزمایشگاه ملی اخترشناسی در برزیل، می‌گوید: «برای اولین بار آشکارسازی چنین نمایی از قله‌های دوگانه قیدهای محکمی برای هندسه ناحیه‌ای تعیین می‌کند که بدون آنها حل مسئله غیرممکن بود. و ما اکنون شواهد بسیار روشنی از فرایند تغذیه و ساختار درونی یک کهکشان فعال داریم».


دو قله دوگانه، ‌هیدروژن، سمت چپ، و اکسیژن، سمت راست. (Dias dos Santos et al.,The Astrophysical Journal Letters, 2023)

اولین قله دوگانه از بخش داخلی ناحیه خط گسترده، هیدروژن بود. مدل‌سازی‌ها نشان می‌دهد که این قله مربوط به فاصله ۱۶.۷۷ روز نوری از سیاه‌چاله است.

قله دوم،‌آشکارسازی اکسیژن، از اطراف ناحیه (خط گسترده)، در فاصله حدود ۱۶.۸۶ روز نوری از سیاه‌چاله قرار دارد. این مدل‌سازی همچنین نشان می‌دهد که ناحیه خط گسترده تا شعاع ۵۲.۴۳ روز نوری از سیاه‌چاله گسترده شده است. این فاصله، ۹۰۷۸ برابر واحد نجومی است. در نظر داشته باشید که پلوتو در فاصله ۴۰ واحد نجومی از خورشید قرار دارد.

بسیار بزرگ به نظر می‌رسد، و برای ما بزرگ هم هست، اما با تلاش‌ها برای تعیین اندازه قرص‌های برافزایشی با استفاده از بازتاب نوری که از لبه داخلی چنبره برمی‌گردد، سازگار است، اندازه‌ای که محققان در مقالات خود از آن با عنوان «متراکم (compact)» یاد می‌کنند.

این گروه به کار خود مبنی بر نظارت و کنترل کهکشان ادامه می‌دهد تا ببیند که آیا رفتار مداوم آن با پیش‌بینی‌های آنها مطابقت دارد یا خیر.

رودریگز-آردیلا می‌گوید: «این کشف نشانه‌های ارزشمندی درباره ساختار و رفتار ناحیه خط گسترده در این کهکشان خاص می‌دهد و پدیده‌های جذابی که در اطراف ابرسیاه‌چاله‌های پرجرم در کهکشان‌های فعال رخ می‌دهد را روشن می‌کند».

این پژوهش در The Astrophysical Journal Letters منتشر شده است.

منبع خبر



نویسنده خبر: سمانه نوروزی
کد خبر :‌ 3945

آمار بازدید: ۳۴۷
همرسانی این خبر را با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید:
«استفاده از اخبار انجمن فیزیک ایران و انتشار آنها، به شرط
ارجاع دقیق و مناسب به خبرنامه‌ی انجمن بلا مانع است.»‌


صفحه انجمن فیزیک ایران را دنبال کنید




حامیان انجمن فیزیک ایران   (به حامیان انجمن بپیوندید)
  • پژوهشگاه دانش‌های بنیادی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشکده فیزیک دانشگاه تهران

کلیه حقوق مربوط به محتویات این سایت محفوظ و متعلق به انجمن فیریک ایران می‌باشد.
Server: Iran (45.82.138.40)

www.irandg.com