همایش ملی گرانش و کیهانشناسی پس از دو سال برگزاری مجازی، امسال به صورت حضوری و با شرکت حدود صد نفر از علاقمندان این حوزه، روزهای چهارشنبه و پنجشنبه ۱۲ و ۱۳ بهمن ماه ۱۴۰۱، در دانشکده فیزیکِ دانشگاه صنعتی شریف برگزار شد.
این همایش که در تالارِ جناب دانشکده فیزیک در جریان بود، با سخنان آغازین دبیر کمیته اجرایی، دکتر رضا رضایی (دانشکده فیزیک دانشگاه شریف) و دبیر کمیته علمی آقای دکتر نعمت اله ریاضی (دانشکده فیزیک دانشگاه شهید بهشتی) شروع به کار کرد.
در این همایش علاوه بر ارائه مقالات پذیرفته شده به شکل سخنرانی و پوستر، ۸ سخنرانی عمومی نیز به شرح زیر ارائه شد:
همچنین مراسم اهدای جایزه صمیمی بهکارهای پژوهشی برتر در دورههای تحصیلی دکتری و کارشناسیارشد در حوزههای نجوم و اخترفیزیک، پرتوهای کیهانی و کیهانشناسی و برای نکوداشت یاد دکتر جلال صمیمی اعطا شد. در روزپایانی شرح تصویریی به یاد استاد جلال صمیمی به نمایش گذاشته شد. سپس دکتر محمود بهمن آبادی از دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف و دبیر جایزه صمیمی گزارشی از شرح جایزه و فرایند داوری ارائه داد. برگزیدگان این جایزه هر دو در دوره دکتری و به صورت مشترک به شرح زیر اعلام شدند:
دکتر محمد انصاری فرد از دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف
دکتر آسیه یعقوبی از دانشکده فیزیک دانشگاه تحصیلات تکمیلی زنجان
جوایز توسط دبیر علمی (دکتر ریاضی)، دبیر اجرایی (دکتر رضایی) و دکتر سهراب راهوار (دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف) به برگزیدگان تقدیم شد.
در انتهای برنامه مراسم یادبودی برای گرامیداشت یاد همکاران فقید آقایان دکتر محمدرضا ستاره و دکتر فرهاد دارابی در برنامهی این همایش برگزار شد. در این قسمت برنامه دکتر شهرام خسروی (دانشکده فیزیک دانشگاه خوارزمی)، دبیر شاخه گرانش و کیهان شناسی انجمن فیزیک، ضایعه فقدان این دو استاد ارجمند را تسلیت گفت. همچنین همکاران و دانشجویان سابق این دو استاد ارجمند به بیان خاطرات پرداخته و همه سخنرانان اذعان داشتند که دکتر ستاره و دکتر دارابی از شاخص ترین محققان حوزه گرانش و کیهان شناسی بودند که فعالیت های علمی آن ها در عرصه ملی و بین المللی شناخته شده بود. همچنین تاکید شد که هر دو استاد با شخصیت فروتن خود زندگی علمی و اجتماعی خود را وفق پیشرفت ایران کرده بودند. یادشان گرامی باد!
در انتهای مراسم دبیر اجرایی همایش دکتر رضا رضایی گزارشی از این رویداد دوروزه ارائه داده و با قدردانی از دست اندرکاران برنامه تاکید کرد: «برگزاری این همایش های اینچنینی نشانِ زنده بودن و پویا بودن جامعه علمی است و وظیفه همه اعضای جامعه علمی از دانشجویان کارشناسی تا استادان پیشکسوت آن است که با همکاری و مسئولیت پذیری این فرایند مهم و جدی را حفظ و ارتقا دهند.»