علیرغم همه فشارها، تحریمها، و محدودیتهای خصمانه و ظالمانه علیه ملت فلسطین در چند دهه گذشته، دانشمندان و محققان فلسطینی از امر مطالعه و پژوهش در سطوح عالی و دانشگاهی غافل نبودهاند.
اخیرا در بخش News Feature مجله نیچر گزارشی با عنوان
"In the Palestinian territories, science struggles against all odds"
منتشر شده است که چگونه دانشمندان و دانشجویان فلسطینی تلاش میکنند پژوهشهای علمی را علیرغم همه نابهنجاریها و محدودیتهای تحمیلی شده به پیش ببرند.
اشاره میشود که مسافرت و واردات به شدت توسط ارتش اسرائیل کنترل میشود بطوریکه کار محققین برای رفتن به کنفرانس ها یا آزمایشگاها و تهیه مواد اولیه برای پژوهش بسیار دشوار و بعضا غیر ممکن است. اما بسیاری از محققین و آموزگاران علم به تلاش و کوشش خود برای توسعه جامعه علمی پویا اهتمام میورزند. این گزارش همچنین اضافه میکند که بسیاری از محققان فلسطینی خارج از سرزمینهای اشغالی همواره سعی کردهاند ارتباطات علمی خود را با محققان داخلی تقویت کنند تا سهمی هرچند اندک در توسعه علمی کشورشان داشته باشند. با وجود همه چالشها و سختیهای تحمیل شده، آمار انتشار مقالات در دو دهه گذشته رشد چشمگیری داشته است و از حدود صفر در سالهای پیش از 1998 به بیش از حدود 600 مقاله در 2017-2018 رسیده است. مقالات منتشر شده طیف وسیعی از رشتهها شامل پزشکی، فیزیک و نجوم، شیمی، مهندسی، مواد، محیط زیست، بیوشیمی، علوم اجتماعی، داروسازی، کشاورزی و زیست شناسی و سایر را در بر میگیرد. بیشترین سهم مربوط به علوم پزشکی است که حدود 14% از مقالات را به خود اختصاص میدهد و شاخه فیزیک و نجوم با %10 در رتبه بعدی قرار میگیرد.
نویسنده خبر: مهدی کارگریان
منبع خبر: وبگاه نیچر
نویسنده خبر: شانت باغرام