فیزیکدانان دریافته اند که بین دو نوترینوی میون و تائو دگردیسی (تغییر طعم) مشخصی وجود دارد.
آزمایش OPERA در Gran Sasso (ایتالیا) زمانی که خبری مبنی بر کشف نوترینویی را منتشر کرد که سریعتر از نور حرکت حرکت میکند (این در تناقض آشکار با نظریه نسبیت خاص است) کانون توجه ها شد. اگرچه آن ادعا بعداً با مشخص شدن اشتباهاتی در اندازهگیری ها رد شد. با همه اینها تیم OPERA در 15 ام ژوئن اعلام کردند که آنها به هدف نهایی خود یعنی مشاهده تغییر طعم های نوترینو دست یافته اند.
Marco Pallavicini فیزیکدان شاخه نوترینو به عنوان عضوی از تیم OPERA می گوید:«این یک اندازه گیری بسیار دشوار بود که هیچ گروهی پیشتر آن را انجام نداده بود».
سه نوع نوترینوی شناخته شده وجود دارد:الکترون، میون و تائو. این نامگذاری بدین خاطر است که در موارد نادر وقتی نوترینوها با پروتونها و نوترونها برهمکنش میکند، لپتونهای الکترون، میون و تائو به مقدار فراوان تولید می شوند.
آزمایشگاه ذرات بنیادی Gran Sasso در زیر زمین در مرکز ایتالیا قرار دارد
دانشمندان برای مدت طولانی گمان می کردند که نوترینوها می توانند از یک طعم به طعم دیگر تبدیل شوند. در چندین آزمایش گذشته که از منابع معین از نوترینوهای مشخص استفاده میکرد مقدار نوترینوهای آشکارسازی شده از آن چه می بایست طبق نظریه باشد کمتر بود.
در نهایت در جولای 2013 آزمایش T2K در ژاپن اولین مدرک مبنی بر ظهور طعم متفاوت نسبت به آن چه انتظار می رفت دیده شد. به این صورت که در باریکه های شامل نوترینوی میونی، نوترینوی الکترونی مشاهده شد.
هدف پنهان
بین سالهای 2008 تا 2012 باریکهای از نوترینوهای میونی از پایگاه CERN به پایگاه Gran Sasso شلیک می شد. وقتی که نوترینوها به Gran Sasso رسیدند، برخی از نوترینوهای میونی به نوترینوهای تائویی تبدیل شده بودند. آخرین نتایج نشان می دهد که برخورد این نوترینوها به اهداف سرب درون آشکارساز OPERA موجب تولید لپتونهای تائو شد.
Giovanni De Lellis سخنگوی تیم OPERA از دانشگاه NAPLES میگوید: لپتونها در تنها یک تریلینیوم ثانیه واپاشی می کنند. او می افزاید: «اگرچه لپتون تائو با سرعتی قریب به سرعت نور حرکت می کند با این حال تنها یک میلیمتر بیشتر نمی پیماید».
آشکارساز OPERA که ذرات با طول عمر کوتاه را آشکارسازی می کند آرایشی از 150000 «قطعه آجری شکل» هرکدام به وزن 8 کیلوگرم و شامل 57 صفحه امولوسیونی به هم چسبده می باشد و این مجموعه 110000 مترمربع مساحت دارد. در واقع محققان یک سیستم تمام اتوماتیکی را طراحی کرده اند تا بدنبال رگه های میکروسکوپیکی به عنوان سیگنالی از حضور کوتاه لپتونهای تائو در صفحه ها باشند.
در نتایج اعلام شده سال گذشته تیم OPERA چهار نشانه احتمالی لپتون تائو را گزارش کردند که این به عنوان ادعایی برای موفقیت نوسان نوترینو در این آزمایشگاه کافی نبود. اما اکنون فیزیکدانان نشانه پنجم را یافته اند که این برای اعلام موفقیت آزمایشگاه به نظر کافی است.
منبع:
Neutrinos found to switch to elusive ‘tau’ flavour : Nature News & Comment
مرجع:
2.Agafonova, N. et al. Prog. Theor. Exp.Phys. http://dx.doi.org/10.1093/ptep/ptu132 (2014).