هشتمین کنفرانس فیزیک ریاضی ایران
کنفرانس فیزیک ایران ۱۴۰۳
پنجمین کنفرانس ملی اطلاعات و محاسبات کوانتومی
وبینار ماهانه شاخه فیزیک محاسباتی انجمن
روز فیزیک دانشگاه تهران ۱۴۰۳
هشتمین کنفرانس پیشرفتهای ابررسانایی و مغناطیس
کارگاه مجازی هوش مصنوعی و طراحی سئوال
نهمین گردهمایی منطقهای گرانش و ذرات شمال شرق کشور
سومین نمایشگاه کاریابی فیزیکپیشگان ایران ۱۴۰۳
گردهمایی سراسری فیزیک ایران ۱۴۰۳
همایش گرانش و کیهان شناسی ۱۴۰۳
هفدهمین کنفرانس ماده چگال انجمن فیزیک ایران
پانزدهمین کنفرانس فیزیک ذرات و میدانها
- جایزه انجمن فیزیک ایران
- جایزه حسابی
- جایزه دبیر برگزیده فیزیک
- جایزه ساخت دستگاه آموزشی
- جایزه صمیمی
- جایزه توسلی
- جایزه علی محمدی
- پیشکسوت فیزیک
- بخش جوایز انجمن
دانشمندان به تازگی ساختاری را در تشابه با عایقهای توپولوژیکی طراحی کردهاند که جریان برق را در امتداد سطح از خود عبور داده و میتواند منجر به روشهایی برای پنهان شدن زیردریاییها از دستگاه شناسایی سونار شود.
موادی که عایقهای توپولوژیکی نام دارند میتوانند الکتریسته را تنها در امتداد سطح از خود عبور دهند و از اینرو بازه گستردهای از کاربرد را خواهند داشت. به تازگی یک تیم تحقیقاتی در سنگاپور، ساختاری را پیشنهاد داده که میتواند دقیقا چنین رفتاری را برای امواج صوتی از خود نشان دهد و باعث شود این امواج تنها در یک راستا به دور سطحی از یک ناحیه هدایت شوند. در این ساختار، امواج صوتی با نواقصی که در ساختارها و مواد معمولی وجود دارد و باعث پراکندهشدن صوت در راستاهای مختلف میشود مواجه نخواهند شد. اگر این ساختار پیشنهادی به صورت عملی ساخته شود کاربردهای فراوانی در فنآوریهای آکوستیکی، مانند سیستمهای ضدصوت خواهد داشت.
در عایقهای توپولوژیکی، الکترونها بر روی سطح ماده جریان مییابند و نسبت به رساناهای معمولی به میزان کمتری از ناخالصیها و موانع پراکنده میشوند. در توصیف ریاضیاتی این مواد، الکترونها به صورت امواجی در ساختارهای دورهای در نظر گرفته میشوند و محدودهای از فرکانس (یک گاف نواری) را ایجاد میکنند که در آن امواج نمیتوانند در داخل محیط منتشر شوند. محققان امیدهای زیادی برای استفاده از این ساختار در فنآوریهای جدید دارند، و همچنین امیدوارند که این اثرات برای انواع دیگری از موجها مانند امواج نوری و همچنین ارتعاشات مکانیکی استفاده شود [2و1]. در حال حاضر بیل زانگ (Baile Zhang) و همکارانش از دانشگاه نانیانگ در سنگاپور عایق توپولوژیکیِ اکوستیکی را ساختهاند که قادر است امواج صوتی را به روشهای جدیدی کنترل کند.
آنطور که در شبیهسازی بالا نشان داده شده عایق توپولوژیکی آکوستیکی میتواند امواج صوتی را به دور لبههایش هدایت کند.
در نمونه اکوستیکی پیشنهاد شده توسط زانگ و همکارانش، شبکه کریستالی از الکترونهای در حال دوران با آرایهای دو بعدی از استوانههای فلزی دوار در یک شبکه مثلثی جایگزین شده است [4]. هر استوانه با سیالی مانند هوا احاطه شده است و علاوه بر این شامل پوسته استوانهای بزرگتری است که از مادهای درست شده است که برای امواح صوتی شفاف عمل میکند. فضای بین این دو پوسته استوانهای نیز با همان سیال اولیه پر شده است، اما اینبار سیال ایستا نیست. در واقع دوران هر یک از استوانهها گردابههایی را در اطراف سیال و در نهایت در پوستههای ایجاد خواهد کرد.
چون ساختار دورهای گاف نواری صوتیای مانند گاف نواری الکترونی در عایقهای توپولوژیکی ایجاد میکند، امواج صوتی نمیتوانند در وسط این ساختار منتشر شوند. اما لبهها و زاویهها در اینجا متفاوت عمل میکند – سیال در حال دوران، انتشار موج در یک جهت به دور محیط احاطهکننده را پشتیبانی میکند.
زانگ و همکارانش میگویند عملی شدن طرح آنها چندان دشوار نخواهد بود. چون حالتی که در لبهها وجود دارد میتواند امواج صوتی را به صورت خیلی دقیقی هدایت کند. به گفته زانگ چنین ساختاری همچنین میتواند برای پنهان کردن اشیاء از خطر شناسایی توسط سونارها مورد استفاده قرار بگیرد. این ساختارها همچنین میتواند برای استفاده از «محافظهای نامرئیکننده»در مقایسه با آنهایی که برای امواج میکروموج یا نورمرئی به کار میرود استفاده شود [5]. اما یک عایق توپولوژیکی آکوستیکی به امواج صوتی این امکان را میدهد تا در جایی حبس شده و تنها در یک جهت بر روی سطح هر جسمی هدایت شوند.
وینسزو ویتلی (Vincenzo Vitelli) از دانشگاه لایدن در هلند در اینباره میگوید «من گمان میکنم که این روش میتواند در ایجاد ساختارهایی با خواص آکوستیکی جالب مانند موجبرهای یک-طرفه بسیار موثر باشد». او همچنین میافزاید تلاشهای فعلی در راستای ساخت چنین سیستمهای آکوستیکی بسیار امیدبخش است.
منبع: http://physics.aps.org/articles/v8/26
مرجع: http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.114.114301
نویسنده خبر: سیده اسما حسینی
آمار بازدید: ۴۱۵
ارجاع دقیق و مناسب به خبرنامهی انجمن بلا مانع است.»