هشتمین کنفرانس فیزیک ریاضی ایران
کنفرانس فیزیک ایران ۱۴۰۳
پنجمین کنفرانس ملی اطلاعات و محاسبات کوانتومی
وبینار ماهانه شاخه فیزیک محاسباتی انجمن
روز فیزیک دانشگاه تهران ۱۴۰۳
هشتمین کنفرانس پیشرفتهای ابررسانایی و مغناطیس
کارگاه مجازی هوش مصنوعی و طراحی سئوال
نهمین گردهمایی منطقهای گرانش و ذرات شمال شرق کشور
سومین نمایشگاه کاریابی فیزیکپیشگان ایران ۱۴۰۳
گردهمایی سراسری فیزیک ایران ۱۴۰۳
همایش گرانش و کیهان شناسی ۱۴۰۳
هفدهمین کنفرانس ماده چگال انجمن فیزیک ایران
پانزدهمین کنفرانس فیزیک ذرات و میدانها
- جایزه انجمن فیزیک ایران
- جایزه حسابی
- جایزه دبیر برگزیده فیزیک
- جایزه ساخت دستگاه آموزشی
- جایزه صمیمی
- جایزه توسلی
- جایزه علی محمدی
- پیشکسوت فیزیک
- بخش جوایز انجمن
فشردهسازی کوانتومی دادهها برای اولین بار در آزمایشگاه به اثبات رسید. فیزیکدانانی که در کانادا و ژاپن کار میکنند اطلاعات کوانتومی موجود در سه بیت کوانتومی (کیوبیت) را به دو کیوبیت فشرده کردهاند؛ یک فناوری که راه استفاده موثرتر از حافظههای کوانتومی را هموار کرده و روش جدیدی برای آزمایش قطعات منطقی کوانتومی پیشنهاد میدهد.
فشردهسازی دادههای کلاسیکی روالی ساده است که در آن به رشتهای از اطلاعات این اجازه داده میشود تا فضای کمتری در حافظهی رایانهها اشغال کنند. با یک رشتهی خالص (برای مثال٬ ۱۰۰۰ مقدار دودویی) یک رایانه بسادگی قادر خواهد بود تا فرکانس 1s و 0s را ثبت کند که تنها نیازمند دو یا چند جین از مقادیر دودویی است. ثبت اطلاعات درمورد مرتبهی این 1s و 0s نیازمند رشتهی کمی طولانیتر است اما احتمالاً هنوز کوتاهتر از جمله اصلی باشد.
برداشتی هنری از اطلاعات کوانتومی
گامی رو به جلو
در سال ۲۰۱۰ فیزیکدانانی به نام مارتین پلش (Martin Plesch) و ویلادیمیر بوزک (Vladimír Bužek) از فرهنگستان علوم اسلوواک در براتیسلاوا (Bratislava) متوجه شدند که هرچند امکان این وجود ندارد که دادههای کوانتومی را به اندازهی دادههای کلاسیکی فشرده کرد اما میتوان تاحدودی این کار فشردهسازی را انجام داد.
به گفتهی آیفریم استاینبرگ (Aephraim Steinberg) از دانشگاه تورنتو: «به این طریق شما میتوانید کیوبیتها را تازمانی نگهداری کنید که بدانید در پی پاسخگویی به چه سوالی هستید٬ اگر بخواهید x را بدانید میتوانید x را اندازهگیری کنید٬ اگر بخواهید به z دست یابید میتوانید z را اندازهگیری کنید- درحالیکه اگر کیوبیتها را نگهداری نکنید بایستی آن اندازهگیری را انتخاب کنید که میخواهید همین حالا آن را انجام دهید».
اکنون استاینبرگ و همکارانش فشردهسازی کوانتومی را برای نخستین بار با کیوبیتهای فوتونی به اثبات رساندهاند. چون کیوبیتهای کوانتومی در حال حاضر به دشواری بسیار در گیتهای منطقی کوانتومی پیش میروند٬ گروه استاینبرگ به یک فناوری متوسل شده که به اندازهگیری بر پایهی محاسبه کوانتومی معروف است. در این فناوری٬ خروجی یک گیت منطقی به شکل «توکار» در کیوبیتهایی وجود دارد که از منبع یکسانی آماده و درهمتنیده شدهاند. جزئیات این فناوری پیچیده است اما پژوهشگران با این کار انتقال طبیعت احتمالی سه کیوبیت به دو کیوبیت را مدیریت کردهاند.
یک ترفند خوب
به بیان پلش این اولین بار است که فشردهسازی دادههای کوانتومی تحقق یافته است. وی معتقد است استاینبرگ و همکارانش حُقهی خوبی را بکار بردهاند. وی میافزاید: «با این وجود این رهیافت برای اعمال بر روی تعداد بسیار زیادی از کیوبیتها دشوار است. با این حال به این کار به عنوان اثبات مفهومی بسیار خوبی نگاه میکنم که در آینده از آن بهرهمند میشویم».
به زعم استاینبرگ فشردهسازی کوانتومی در ابعاد بزرگ ممکن است با انواع مختلفی از کیوبیتها٬ همچون یونهای به دام افتاده٬ امکانپذیر باشد که اثبات شده مدیریت این یونها در هنگردهای بزرگ راحتتر است. یک استفادهی کاربردی از این فرآیند در قطعات کوانتومی خواهد بود که از فرآیند توموگرافی کوانتومی استفاده میکنند. در این قطعات کیوبیتهای یکسانِ فراهمشده در طول یک قطعهی کوانتومی فرستاده میشوند تا عملکرد صحیح آن را بررسی کنند. به بیان استاینبرگ با فشردهسازی کوانتومی میتوان آزمایش توموگرافی را انجام داد و سپس تصمیم گرفت که کدام جنبه از قطعه را میخواهید بیازمایید.
اما در عین حال استاینبرگ میگوید نمایش چنان فرآیندی چشمانداز دیگری از عجایب دنیای کوانتومی را بدست میدهد. وی میگوید: «اگر کتابی داشته باشید که مملو از تنها یکها باشد میتوانید بسادگی به دوست خود بگوئید کتاب پر از یکهاست. اما به زبان مکانیک کوانتومی این در حال حاضر درست نیست. حتی اگر من میلیاردها فوتون یکسان آماده شده را به شما تحویل بدهم شما قادر خواهید بود تا اطلاعات مختلفی را از هریک استخراج کنید. برای آنکه حالات آنها را کاملاً توصیف کنید به بینهایت اطلاعات کلاسیکی نیاز خواهید داشت.»
این پژوهش در مجلهی فیزیکال ریویو لترز توصیف شده است.
دربارهی نویسنده:
جان کارترایت (Jon Cartwright) روزنامهنگار آزاد در بریستول انگلستان است.
منبع:
Quantum data are compressed for the first time
نویسنده خبر: بهنام زینالوند فرزین
آمار بازدید: ۳۹۲
ارجاع دقیق و مناسب به خبرنامهی انجمن بلا مانع است.»