در سالهای اخیر، به علت شباهت بین شبکههای نوری و الکترونی، مطالعه انتشار نور در آرایه موجبرهای نوری باعث ایجاد بینش عمیق در نحوه تحول تابع موج، و درنتیجه درک برخی خصیصههای کوانتومی گردیده است. درحقیقت، خصوصیات ناب شبکههای نوری، از جمله توانایی کنترل دقیق پارامترها، شباهت معادله حاکم با بسیاری از سیستمهای گسسته، و به ویژه امکان مشاهده مستقیم تحول تابع موج، این سیستم را به یک آزمایشگاه دردسترس و انعطافپذیر در مطالعه پدیدههای گوناگون سیستمهای گسسته، تبدیل کرده است. در حالت خاص، تحول تابع موج در سیستمهای غیرهرمیتی با تقارن پاریته-زمان بسیار مورد علاقه است، که شبکههای نوری دارای افت و بهره یک مدل برجسته در بررسی این سیستمها است.
پژوهشگران ایرانی و آلمانی در پژوهشی که مشترکا به انجام رسانده و نتایجش را در مجله فیزیکال ریویو لترز منتشر کرده اند نشان داده اند که مدل تنگ-بست با جملات قطری موهومی در توصیف شبکههای نوری دارای اتلاف کامل نیست. به عبارت دیگر، رابطه بدست آمده نشان میدهد که در حضور اتلاف، علاوه بر جمله قطری، افزوده شدن یک جمله غیرقطری موهومی نیز به هامیلتونی ضروری است، و از این رو اثر افت بر تحول موج در هیچ شرایطی، حتی جذب همگن، قابل حذف نیست. مطالعه انتشار موج در شبکه نوری دارای افت همگن، نشان میدهد که نحوه تحول تابع موج در مدل تنگ-بست با جمله موهومی غیرقطری، دارای تفاوت اساسی با مدل رایج، جمله قطری موهومی، است. به منظور تایید تجربی این پیشبینی، واریانس بسته موج انتشاری در یک شبکه تناوبی دارای افت همگن مورد اندازهگیری قرار گرفته است، که نشان دهنده گذار از رژیم بالستیک به پخشی است. اگرچه این نتیجه با مدل مرسوم همخوانی ندارد، اما، مدل گسترش یافته فوق (مدل تنگ-بست با جملات غیرقطری موهومی) به درستی آن را پیشگویی میکند، و از اینرو نشان می دهد که وارد کردن این جمله غیرقطری موهومی در هامیلتونی ضروری است.
به گفته مجتی گلشنی، دانشجوی دکتری دانشکده فیزیک دانشگاه صنعتی شریف و از نویسندگان این مقاله، نویسندگان اعتقاد دارند که این نظریه برای همه سیستمهای شرودینگر گونه که میتوانند به مدل تنگ-بست نگاشته شوند، از جمله امواج پیرامحوری در اپتیک و مکانیک، تحول کوانتومی در یک زنجیره اسپینی، انتقال جمعیت در سیستمهای چندترازه و گرافین، برقرار است. علاوه براین، نتایج این پژوهش برای بررسی اثرات غیرهرمیتی در کلیه سیستمهای فوق، از جمله سیستمهای دارای تقارن پاریته-زمان، ضروری است.
مرجع:http://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.113.123903
نویسنده خبر: محمدرضا اجتهادی