کاربرد محاسبات سریع (High Performance Computing) و محاسبات تورین (Grid Computing) در بسیاری از حوزههای فیزیک، شیمی، مهندسی و حتی علوم اجتماعی گسترش یافته است. امروزه هر یک از حوزهها به محاسبه با ارقام و حجم بزرگی از دادهها سرو کار دارند که نیاز به توان محاسباتی بالاتری است. چهارمین کارگاه محاسبات سریع با هدف آشنا کردن محققان و کاربران با مهارتهای پایهای مورد نیاز برای روشهای محاسباتی بر پایه محاسبات سریع برگزار شد. در این دوره آموزشی پروژه گرید ملی و نحوه عضویت و استفاده از امکانات آن نیز معرفی شد.
این کارگاه با همکاری پژوهشگاه دانشهای بنیادی و انجمن فیزیک ایران به مدت یک هفته از تاریخ 22 آذرماه تا 28 آذر ماه برگزار شد و طی دو مرحله تئوری شامل سخنرانیها در صبح و کارگاههای عملی در بعدازظهر، کاربران را با ماشینهای محاسبات سریع (HPC) و بستههای نرمافزاری (که به برنامههای کاربردی این امکان را میدهد تا با صدها گره کامپیوتری و حجم وسیعی از داده ها عمل کنند)، برنامه نویسی موازی به کمک OpenMP و محاسبات gLite و Grid Computing آشنا کرد.
تعداد شرکتکنندگان در این دوره آموزشی 66 نفر بود که از رشتههای مختلف و همچنین کارشناسان خوشههای محاسباتی دانشگاهها و پژوهشکدههای متصل به پروژه تورین ملی نیز در آن حضور داشتند از این تعداد 43 نفر با رشته تحصیلی فیزیک، 2 نفر شیمی، 14 نفر کامپیوتر، 2 نفر مهندسی هستهای، 2 نفر ریاضی، 1 نفر مکانیک و 2 نفر مهندسی برق با مقاطع تحصیلی متفاوت از کارشناسی تا دکتری و هیأت علمی دانشگاهها بودند.
اعضای کمیته اجرایی این کارگاه آموزشی آقایان دکتر محمدرضا اجتهادی از دانشگاه صنعتی شریف، دکتر شاهین روحانی از دانشگاه صنعتی شریف و پژوهشگاه دانشهای بنیادی، دکتر حامد سیدعلایی از پژوهشگاه دانشهای بنیادی و دکتر سیدمهدی واعظعلایی، از دانشگاه تهران، بودند.
بیست و چهار سخنرانی در این کارگاه ارائه شد که آقای Vladimir Slavnic از مؤسسه فیزیک بلگراد (صربستان) “Institute of Physics Belgrade” سخنران خارجی کارگاه بودند و سخنرانیهای ایشان در ارتباط با مفاهیم میانافزارهای گرید، پروژهها و زیرساختهای گرید، سرویسهای میانافزار gLite، work management، ارسال کار و انواع کارهای پیشرفته بود. سخنرانان دیگر این کارگاه عبارت بودند از:
آقای محمدرضا گرامی از پژوهشگاه دانشهای بنیادی با موضوع سخنرانی Advanced Linux
خانم زینب زینالپور از پژوهشگاه دانشهای بنیادی با موضوع سخنرانی Intro to IPM-Grid
آقای حامد بخشیان از پژوهشگاه دانشهای بنیادی با موضوع سخنرانی CRAB and CMS SW
آقای امید جودی از پژوهشگاه دانشهای بنیادی با موضوع سخنرانی Financial Risk Calculation
آقای احسان ندایی از دانشگاه تحصیلات تکمیلی در علوم پایه زنجان با موضوع سخنرانی Open MP, MPI,CUDA
آقای حسین قربانفکر از دانشگاه صنعتی شریف با موضوع سخنرانی Gromacs
آقای حسین راسی از پژوهشگاه دانشهای بنیادی با موضوع سخنرانی Test and BenchMarking
آقای شاهین روحانی از پژوهشگاه دانشهای بنیادی و دانشگاه صنعتی شریف با موضوع سخنرانی Opening and report
خانم مهسا نجفزاده از پژوهشگاه دانشهای بنیادی با موضوع سخنرانی CA
در پایان دوره فرمهای نظرخواهی در اختیار شرکتکنندگان قرار گرفت که عمدتأً زمان دوره و کیفیت عملی دوره را مناسب دانستند.