هشتمین کنفرانس فیزیک ریاضی ایران
کنفرانس فیزیک ایران ۱۴۰۳
پنجمین کنفرانس ملی اطلاعات و محاسبات کوانتومی
وبینار ماهانه شاخه فیزیک محاسباتی انجمن
روز فیزیک دانشگاه تهران ۱۴۰۳
هشتمین کنفرانس پیشرفتهای ابررسانایی و مغناطیس
کارگاه مجازی هوش مصنوعی و طراحی سئوال
نهمین گردهمایی منطقهای گرانش و ذرات شمال شرق کشور
سومین نمایشگاه کاریابی فیزیکپیشگان ایران ۱۴۰۳
گردهمایی سراسری فیزیک ایران ۱۴۰۳
همایش گرانش و کیهان شناسی ۱۴۰۳
هفدهمین کنفرانس ماده چگال انجمن فیزیک ایران
پانزدهمین کنفرانس فیزیک ذرات و میدانها
- جایزه انجمن فیزیک ایران
- جایزه حسابی
- جایزه دبیر برگزیده فیزیک
- جایزه ساخت دستگاه آموزشی
- جایزه صمیمی
- جایزه توسلی
- جایزه علی محمدی
- پیشکسوت فیزیک
- بخش جوایز انجمن
یک تیم تحقیقاتی بینالمللی با استفاده از نانولولههای کربنی بازدهی شتاب لیزر را افزایش داده و یک گام به درمان با یونِ کربن نزدیکتر شدند. پرتودرمانیِ یونی در حال حاضر شتابدهندههای بسیار گرانقیمت و بزرگ ذرات را به کار میگیرد. یونهای شتابدار شده توسط لیزر نیز ممکن است روزی جایگزین بسیار کمهزینهای برای این منظور باشد.
لایه کربنی: تصویر گرافیکی شتاب یون با استفاده از لیزر
در حال حاضر، تیمی به سرپرستی جورج شرایبر (Jorg Schreiber) در ال ام یوی مونیخ محاسبه کردهاند که انرژی یونهای کربن حاصل شده میتواند با استفاده از پالسهای لیزر بالا برده شود. چنین پالسهایی، وقوع فرایند پربازدهی با نام شتابِ فشاری پرتو (RPA) را ممکن میسازد. البته تولید چنین پالسهایی به صورت تجربی، چالش بسیار سختی است. شرایبر میگوید « RPA بهصرفهترین روش برای شتابدارکردن یونهاست». او میافزاید: «به طور خاص، RPA در مقایسه با سایر روشها، به طور قابلملاحظهای یونهای بیشتری را تا رسیدن به انرژیهای بیشتر تقویت میکند و در نهایت توزیع غیرپنانسیلی انرژی را ممکن میسازد».
شکلگیری پالسها
برای ایجاد پالسهای لیزرِ به خوبی شکلگرفته، شرایبر و همکارانش یک سوی یک فویل کربنی الماس مانند، به ضخامت 10 نانومتر را با فومی از نانولولههای کربنی لایهنشانی کردند. زمانی که لیزر فوم را درخشان میکند، پلاسمای با چگالی نزدیک به چگالی بحرانی شکل میگیرد که مانند یک عدسی عمل کرده و بر روی پالسهای در حال عبور لیزر کانونی میشود. شرایبر در اینباره میگوید : «فومِ نانولولهها، پلاسمایی را فراهم میآورد که هم از لحاظ زمانی و هم از نظر فضایی مانند یک محیط غیرخطی برای شکلگیری لیزر عمل میکند تا گزینه بسیار مناسبی برای RPA شود».
این محققان برای آزمودن رهیافتشان آزمایشات متعددی را با استفاده از پالسهایی در محدوده فمتوثانیه با لیزر گمینی (Gemini laser) در آزمایشگاه رادرفورد اَپِلتون انجام دادند. با مقایسه شکلهای زمانی پالس لیزر فرودی و پالس عبوری از لایه نانولوله کربنی سراشیبشدن بارز پالس به خوبی دیده میشود. همچنین میتوان دریافت که زمان اوج پالس تا حد 4 فمتوثانیه توسط نانولولهها کاهش یافته است. علاوه براین، شدت لیزر نیز افزایش یافته و مقادیر پیکهای آن به بیش از 10 برابر شدت پیک در خلا رسیده است.
محققان این طیف یونی که حاصل پرتاب پالسهای قطبیده لیزر در فیلمهای کربنی الماس-مانند با ضخامتهای مختلفی از نانولولههای کربنی است را ضبط کردهاند. آنها دریافتند که انرژی یونها با افزایش ضخامت فوم نانولوله کربنی افزایش مییابد. بهترین عملکرد برای لایهای به ضخامت 5 میکرومتر مشاهده شد، که بیشینه انرژی یونهای کربن شتابدار را تقریبا تا سه برابر یک فویل کربنی الماس-مانند بدون لایه، از مقدار 80 مگاالکترونولت تا تقریبا مگاالکترونولت240 افزایش میدهد.
خروجی تقویتشده
این بیشینه انرژی (20 مگاالکترونولت به ازای هر نوکلئون) به طور قابلتوجهی نسبت به شتاب یونهای حاصل از لیزر که قبلا به دست آمده بود بیشتر شده است و تحقیقات را بر روی سلولهای با باریکههای یون کربن برای اولین بار ممکن میسازد. اگرچه، انرژیهایی در حدود حداقل 1 گیگاالکترونولت برای کاربردهای پزشکی مورد نیاز خواهد بود که تقریبا پنج برابر بیشتر از مقدار بدست آمده در این بررسی است.
با توجه به کار این محققان، تقویت توان خروجی تا این سطح غیرممکن نیست. آزمایشات پیش رو لیزر فوق کوتاه 3 PW ATLAS-3000 را به کار خواهند گرفت که در مرکز جدید کاربردهای پیشرفته لیزر (CALA) در گارچینگ در حال احداث است. این سیستم با ادغام انرژی افزایش یافته از فویلهای لایهنشانی شده با نانولولههای کربنی میتواند یونهای شتابدار حاصل از لیزر را به عنوان ابزار قابل استفادهتری فراهم آورد.
این تیم همچنین قصد دارد تا فراتر از آزمایشات اثبات مفهومی رود و ایجاد یونهای کربنی با انرژی 20 مگاالکترونولت در هر واحد جرم اتمی را اثبات کند. اثبات این موضوع شامل آزمایشات سلولی و در آینده نزدیک همچنین مطالعه بر روی حیوانات کوچک نیز خواهد بود.
به گفته شرایبر «به طور موازی، ما در حال پراکنده کردن کل دنیا برای تبلیغ آخرین فنآوری در شتاب لیزری هستیم، تا این آگاهی را در بین کاربردهای بالقوه در زمینههای مختلف علوم بالا ببریم». به گفته شرایبر این ادعا که یونهای شتابدار لیزری در نهایت ایجاد یک سیستم ذره-درمانی با هزینه بسیار کم را فراهم میآورد هنوز زود است. او میگوید: «این چالش صرفا چالش سادهای برای ایجاد یک شتابدهنده ارزانتر نیست- شتاب لیزری باید کیفیت جدیدی را فراهم آورد که با ابزارهای دیگر خیلی قابل وصول نیست».
منبع:
http://physicsworld.com/cws/article/news/2015/aug/31/nanotubes-energize-laser-accelerated-ions
نویسنده خبر: سیده اسما حسینی
آمار بازدید: ۴۱۱
ارجاع دقیق و مناسب به خبرنامهی انجمن بلا مانع است.»