در یک مقارنه کیهانی، دنبالهدار Siding Spring با فاصله ۱۳۹۵۰۰ کیلومتر (اندکی بیش از یک سوم فاصله زمین تا ماه) از مقابل مریخ عبور کرد. تقریبا ۱۰۰ دقیقه بعد، غبار برخاسته به واسطه دنبالهدار از بین رفت و به مدارگرد مریخ آسیبی نرساند.
اکنون این دنبالهدار آماده مقابله با خورشیدی میشود که نیروی گرانش آن، این دنبالهدار را از دوردستترین نقاط منظومه شمسی به سوی خود کشانده است.
در عکسهای منجمان آماتوری، Siding Spring به صورت لکه نامنظمی در حال عبور از مقابل نور درخشان مریخ دیده میشود (عکس زیر). انتظار میرود که عکسهای مدارگردهای مریخ در چند روز آینده آماده شود. این مدارگردها شامل مریخنوردهای Opportunity و Curiosity ناسا میشوند که دنبالهدار را به ترتیب در هنگام سحر و غروب رصد کردهاند. کایری لیزی (Carey Lisse)، ستارهشناس آزمایشگاه فیزیک کاربردی دانشگاه جانز هاپکینز میگوید: «بیشتر دادهها طی یک تا دو روز آماده میشود».
برای دیدن در اندازه بزرگتر بر روی عکس کلیک کنید.
غبار پشتی این دنبالهدار با سرعت ۵۶ کیلومتر بر ثانیه حرکت میکرد و پس از عبور این دنبالهدار و آسیب ندیدن فضاپیماهای مختلف مریخ، محققان نفس راحتی کشیدند. ناسا برای جلوگیری از هرگونه آسیب، سه مدارگرد مریخ را به نقاط دورتر سیاره فرستاده بود تا از غبار دنبالهدار در امن بمانند.
هیچ کدام از سه مدارگرد MAVEN ، MRO و Mars Odyssey آسیب ندیدهاند. MRO حامل باتفکیکترین دوربینی است که تاکنون به سیارهای دیگر فرستاده شده است. دادههای این مدارگرد در طی روزهای آینده دریافت میشود که میتواند اولین تصویر دقیق از یک دنبالهدار اولیه باشد. دنبالهدار Siding Spring مستقیما از ابر اورت (Oort cloud)، جایگاه اجرام یخی بسیار دورتر از پلوتو، میآید. کارل باتامز (Karl Battams) منجم آزمایشگاه تحقیقاتی نیروی دریایی ایالات متحده میگوید: «قبلا هرگز هسته دنبالهدارهای ابر اورت را ندیدهایم.»
آژانس فضایی اروپا گزارش داده است که فضاپیمای Mars Express بدون نقص به عملکرد خود ادامه میدهد. ماموریت مدارگرد مریخ هند نیز وضعیت «امن» را در مدار خود گزارش کرده است.
نزدیکترین دنبالهداری که تاکنون از مقابل زمین عبور کرده است، دنبالهدار لکسل (Lexell) بوده است که در سال ۱۷۷۰ از فاصله ۲.۲ میلیون کیلومتری (۰.۰۱۵ واحد نجومی) عبور کرده است و از آن زمان تاکنون مشاهده نشده است. سال ۱۹۹۴ برای اولینبار شاهد برخورد دنبالهدار-سیاره بود که طی آن، دنبالهدار شومیکر-لوی۹ ( Shoemaker-Levy 9) به مشتری برخورد کرد.
منبع: Comet buzzes Mars
نویسنده خبر: مهدی سجادی