شرح خبر

 امروز روز درخشانی برای فیزیک امواج گرانشی و اختر فیزیک است. گروه لایگو و ویرگو در کنفرانس خبری امروز  16 اکتبر 2017 اعلام کردند که برای اولین بار امواج گرانشی را از برخورد دو ستاره نوترونی که در فاصله 130 میلیون سال نوری از ما قرار داشته است را مشاهده کرده اند.

شکل هنری از برخورد دو ستاره نوترونی از وبگاه لایگو

این اولین باری است که امواج گرانشی را از اجرام اخترفیزیکی قابل رویت و" نه سیاهچاله ها!" دریافت می کنیم.

مشاهده امواج گرانشی از این اتفاق  تمام داستان نیست؛ از آن جایی که ستاره های نوترونی داری افق نیستند، علاوه بر امواج گرانشی می توان در طیف الکترومغناطیس نیز این برخورد کیهانی را مشاهده کرد.

جالب این که دو ثانیه پس از ثبت امواج گرانشی در لایگو در روز 17 اگوست امسال، تلسکوپ فضایی فرمی تابش امواج گاما را رصد کرده است. تلسکوپ های دیگری چون چاندرا و هابل نیز این اتفاق را در طول موج ایکس، مرئی و مادو ن قرمز ثبت کردند.

این مشاهده بی نظیر اولین باری است که از یک برخورد اخترفیزیکی هم امواج گرانشی مشاهده می شود و هم امواج الکترومغناطیسی و این فرصت کم نظیری برای آزمایش مدل های گرانشی از یک سو و مدل های اخترفیزیکی ازسوی دیگر خواهد بود.

ازطرف دیگر به نظر می رسد که این مشاهده می تواند توجیهی برای فوران های پرانرژی گاما Gamma Ray Burst و همچنین تولید عناصر سنگین تر از آهن در کیهان باشد.

این دوتایی طلایی که 130 میلیون سال قبل در کهکشان NGC4993  زمانی که دایناسورها در زمین بودند با یکدیگر برخورد کرده اند و در 17 اگوست امسال  همزمان با روزهایی که در زمین آشکارسازهای امواج گرانشی ما حساسیت کافی را دارند به زمین رسیده اند.

خبر کشف امواج گرانشی و الکترومغناطیس از این برخورد  کمتر از دو هفته پس از دریافت جایزه نوبل فیزیک ، امواج گرانشی را به مهم ترین موضوع علم امروز تبدیل کرده است.

امروز کیهان را هم زمان می بینیم و می شنویم. منتظر روزهای هیجان انگیزتر باشید!

نویسنده خبر: شانت باغرام

منابع مرتبط:

وبگاه لایگو

وبگاه ESO

وبگاه نیچر

 



نویسنده خبر: شانت باغرامیان
کد خبر :‌ 2312

آمار بازدید: ۲۵۶
همرسانی این خبر را با دوستان‌تان به اشتراک بگذارید:
«استفاده از اخبار انجمن فیزیک ایران و انتشار آنها، به شرط
ارجاع دقیق و مناسب به خبرنامه‌ی انجمن بلا مانع است.»‌


صفحه انجمن فیزیک ایران را دنبال کنید




حامیان انجمن فیزیک ایران   (به حامیان انجمن بپیوندید)
  • پژوهشگاه دانش‌های بنیادی
  • دانشگاه صنعتی شریف
  • دانشکده فیزیک دانشگاه تهران

کلیه حقوق مربوط به محتویات این سایت محفوظ و متعلق به انجمن فیریک ایران می‌باشد.
Server: Iran (45.82.138.40)

www.irandg.com